EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

2019. augusztus15. – csütörtök

A szokásos időben elfogyasztott reggeli után összecsomagoltunk, összeszedtük a szobákban a szemetet. Elköszöntünk a Táborvezetőnktől és segítőitől. A gyerekek visszajelzései alapján elmondható, hogy nagyon jól érezték magukat: jó volt a szálláshelyük, új barátságokat kötöttek, régi barátságokat erősítettek meg, új ismereteket szereztek, finomakat ettek, jókat játszottak, sokat nevettek, jókat beszélgettek. Többségük már most készül a következő évi táborra.

 

2019. augusztus14. – szerda délután

Ebéd után elindultunk egy népművészeti ruhagyűjteményt megnézni, majd a 3 km-re lévő erdészházhoz sétáltunk. Út közben növényeket kellett gyűjteni, és visszatérve a táborba ezekből szobrot készíteni. Ez a feladat is a pontgyűjtőverseny része volt. A táborba visszaérkezésünk után vacsoráztunk, majd elkezdtük a záróestét: 3 csoport bemutatta a koreográfiát, amit napok óta gyakoroltak, majd az eredményhirdetéssel, a jutalmak kiosztásával bezártuk a tábort.

 

2019. augusztus14. – szerda délelőtt

Negyedik napunk délelőttjén először gyógynövényekkel ismerkedtünk. Táborvezetőnk édesanyja remek ismerője a gyógynövényeknek, ezért örömmel válaszolt kérdéseinkre. Közben teát is kóstolhattunk. Következő programelemként fa népi játékokat lehetett kipróbálnunk, majd a biogazdálkodás jelentőségéről beszélgettünk a táborozókkal.

 

2019. augusztus13. – kedd délután

Ebéd után leszakadt az ég, így lett idő a záróest koreográfiájának ismételt gyakorlására, 3 órakor pedig elindítottuk a parasztolimpiát. A 3 csapatnak 5 állomás feladatát kellett teljesíteni: 

- 2 kispokróccal labdát adogatni, 

- régi tárgyakat felismerni, 

- zsákként háton társat cipelni, 

- kötél karikával célba dobni, 

- kijelölt pályán fakanállal tojást vinni), 

majd közös feladatok következtek:

- lábbal botot minél messzebbre dobni

- csizmát hajítani

- pokrócon csúszva haladni

- trágyával teli talicskát akadályokon keresztül tolni. 

Megettük a vacsorát, és belekezdtünk egy ételallergiákkal kapcsolatos totó kitöltésébe, illetve megbeszélésébe. Ezután hamarosan elkezdődött az előző nap tanult moldvai dal táncolásának megtanulása. Több vidám, zenés játékot játszottunk, sokat nevettünk.

 

2019. augusztus13. – kedd délelőtt

Harmadik napunk reggelije után kézműveskedéshez készülődtünk. Érkezett a táborba:

- kötélfonó, akinél karkötő készült,

- fazekas, akinek a korongján kis tálak születtek

- kosárfonó, akinél tányéralátétet lehetett fonni

- papírfonó, akinél csodaszép kishalak, illetve szívek fonódtak.

A táborozók élvezettel alkottak. Többségük nemcsak egy, hanem több kézműves lehetőséget is kipróbált a felnőttek nagy örömére.

 

2019. augusztus 12. - hétfő délután

Ebéd után a gyerekek elkezdték a felkészülést a táborzáró estén előadandó zenés produkciójukra. Délután több csoportban elmentünk lovas-kocsikázni, melynek során megnéztük Kiscsősz egy másik oldalát. Táborvezetőnk lovon követte kocsinkat és mesélt a lovas életről. Vacsora után daltanulás, játékos feladatok következtek a pajtában, majd sötétedés után meggyújtottuk a tábortüzet, és akik még éhesek voltak tudtak szalonnát sütni. A nagy meleg miatt még fáradtabban, de élményekkel telve tértünk nyugovóra ezen az estén/éjszakán is.