EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

2020. március

A szakkör 2020. márciusi munkája

2020. március 3. - Téma: Örökségünk

Sok dolog tartozik ide: történelmünk, meséink és mondáink, épületeink. Napközis táborral voltunk már Budapesten és láthattuk az Országházat. Nagy élmény volt. Most tudtunk nosztalgiázni, és tervezni.

2020. március 10. / I. -Téma: Népi motívumok megismerése: szín és formavilág (hímzés)

A mamám szeretett régen hímezni: terítőt, párnát, takarót. Sokféle virágot varrt és szép élénk színeket használt. Hoztunk hímzett dolgokat. Terveztünk mintákat.

2020. március 10. / II.- Téma: Népi motívumok (horgolás)

A horgolás ma újra „divat”. Régen terítőket, függönyöket, gallérokat, kézelőket horgoltak. Ma inkább babákat, állatokat, játékokat. Több kislány is mondta: Az anyukám is tud és szokott is horgolni. Mi is megpróbáltuk: nem is olyan könnyű - mondták, sőt nagyon nehéz tevékenység.

2020. március 17. - Téma: Népi mesterségek: elfeledett

Vannak olyan mesterségek, amit felváltottak a gépek vagy csak „simán kimentek a divatból”, mert megváltoztak az emberek igényei. Ezek jutottak eszünkbe: bognár, szűrszabó, gombkötő, könyvkötő, borbély, kisbíró, takács. Van erről egy táblánk az iskola folyosóján. 

Vannak olyan mesterségek (szakmák), amikkel ma is mindennap találkozhatunk: asztalos, varrónő, festő, csizmadia, kőműves, ács, stb.

Léteznek olyanok, amikkel a vásárokon, piacokon ismerkedhetünk meg: fazekas, fafaragó, bőrdíszműves

Mivel elkezdődött a karantén, ezért gyűjtőfeladatot kaptak a gyerekek, amely eredményét a következő személyes találkozás alkalmával fel tudunk majd dolgozni.

Körmendi Ferencné