EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Egészségesen élünk szakkör

2020. szeptember

„Tükröm, tükröm mondd meg nékem!” (a testi–lelki harmónia alapja az önismeret, beképzeltség és önhittség vagy kishitűség? – a torzult énképek)
Önzés – önzetlenség (különbségtétel az egészséges önszeretet és a túlzott önimádat, az önzés között; lemondás a másik ember javára; önzetlen cselekedeteink pozitívan hatnak közérzetünkre)
Őszinteség – hazugság (társas kapcsolataink, őszinte és igaz barátság, családi életünk alapköve az őszinteség; az őszinteség hiánya mindig konfliktust okoz; a tények különböző okok miatt és különböző mértékben eltorzulhatnak: betyárbecsület, kegyes hazugság, elhallgatás, füllentés, rágalmazás)
Tolerancia a másság iránt (más népek, nemzetiségek, különféle embercsoportok (cigányság, zsidók, fogyatékosok, stb.) elfogadása, értékeinek megismerése, elismerése, a velük való helyes bánásmód)
Milyen az én osztályom? (az osztály feladata: törődni minden egyes tagjával, egyidejűleg szem előtt tartani a közösség érdekét; az együttes tevékenységben való részvétel képességének kialakítása)
Soós Anita

2020. március

Kamaszkor: a testi és érzelmi változás kora, a nemi élet tudatosulása, a nemi identitás kialakulása.
Kísértésnek kitéve: az alkohol (élettani kísérletek, egészségkárosító hatása, italozás következményei, az alkoholizmus, mint betegség, a családi élet ellensége, Vigyázz: osztálykirándulás, házibuli, diszkó!!!)
Szabadidő: társakkal a szabadidőben (játék, sport, vetélkedés, babazsúr vagy házibuli, társas – baráti együttlét)
Felelős vagy önmagadért és másokért (a felelősségtudat kialakítása önmagunk, barátaink, családtagjaink, embertársaink iránt; barátság vagy haverság? – különbségtétel a fogalmak között; lelkiismeretességre nemcsak a munkához, de társainkhoz fűződő viszonyunkban is szükség van, a lelkiismeretesség hiánya lelkifurdaláshoz, s így rossz közérzethez, súlyosabb esetben betegséghez is vezethet)
Soós Anita

2020. február

2020. februárban további témákat dolgoztunk fel:
Az egészség érték, ezt mindenkinek tudnia kell! A szociális jólléti állapot alapja, a testileg, lelkileg egészséges ember! Meg kell vizsgálni, milyen a családunk időbeosztása? Tényleg jól osztjuk-e be a napirendünket, hetirendünket, havirendünket? Belefér a testedzés, a tudatos táplálkozás megszervezése, kialakítsa, kivitelezése? Nagyító alatt a napirendem; a tevékenységünk sorrendjét, valamint a hozzá szükséges időbeosztást tervezni kell!
Az étrend és a mozgás fontossága, személyes higiéné nélkül kivitelezhetetlen!
Szabályok vagy korlátok: egy kis illemtan (köszönés, bemutatkozás, megszólítás, levél üdvözlőlap).
Videofilmek vetítése.
A család: konfliktusok mindenütt (kommunikációs zavarok a családban; az összeütközések feloldása; Véleményalkotás, ítéletformálás; kritikus gondolkodás; a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat).
Soós Anita

2020. január

Videofilmek vetítése- a tanulók által választott és hozott témákban. Sokszor egy jó film megnézése a lelki feltöltődést adja. Családi körben is békés összhangot erősítő tevékenység, közös élmény! Figyelem, a túlzás, mint mindenből, káros!
Az egészség érték: szociális jólléti állapot. (Milyen a családunk időbeosztása? Nagyító alatt a napirendem; a tevékenységünk sorrendjét, valamint a hozzá szükséges időbeosztást tervezni kell!)
• Az étrend és a mozgás fontossága, személyes higiéné.
• A család: konfliktusok mindenütt vannak, sokszor azokkal, akiket a legjobban szeretünk…velük merünk őszinték lenni, nekik tesszük le terheinket. Tanuljunk meg néhány kifejezést, amelyekkel nem követelünk, nem megbántunk. (Kommunikációs zavarok a családban; az összeütközések feloldása; Véleményalkotás, ítéletformálás; kritikus gondolkodás; a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat.)
Soós Anita

2019. december

Építem önmagam I. Egészséges életrend, napirend összeállítása, annak betartása, hogy távlati célkitűzéseimet megvalósíthassam; szellemi, fizikai munka, a feltöltődés helyes aránya; igényes szórakozás; a „saját idő” fontossága, adsz e magadnak : Énidőt?
Építem önmagam II. A test és a lélek egyensúlya; rendszeres mozgással, sporttal építem a testem és lelkem; testi és lelki tulajdonságok gyűjtése játékos feladatokkal. Mi az, amit a sport megváltoztat? Fejlődik- e az akaraterő tőle?
Önismeret (Ismerd meg önmagad! Te is felelsz önmagad alakításáért. Hit önmagunkban vagy önhittség.
Nagyon fontos az egészséges énkép kialakítása, annak kiművelése. Korán meg kell ismerni ennek a jelentőségét, ahhoz, hogy problémás helyzetekben, kisegíthessük magunkat, megkímélni magunkat a bentragadástól. Ki legyen a példaképem? Mi legyek, ha nagy leszek?
Soós Anita

2019. november

Saját készítésű fényképekből kiállítás szervezése, kivitelezése, ami egyben osztálydísznek is kiváló.
Kamaszpanasz – kérdésláda. Mindenki bedobhatja a kérdését, problémáját jeligével. 7. és 8. osztályosokból egy „szerkesztőbizottság” alakul ún. „pszichológus csoport”. Ők válaszolnak a kérdésekre a faliújságon, segítséget kérhetnek a válaszhoz az iskolapszichológustól, gyógytornásztól, iskolaorvostól, gyógyszerésztől, kozmetikustól, védőnőtől, osztályfőnöktől.

 

Sportoljunk a szabadban!
  Célzott kérdések az igazgatóhoz, osztályfőnökhöz, tanárokhoz, kortársakhoz.
  Könyvajánló: Receptek a maradékok hasznos felhasználásáról, ezt a témát nagyanyáink nagyon jól ismerték!
  Videofilmek vetítése.
  Segítség! – megváltoztam!? (A serdülőkor korai szakaszának – 11-14 éves kor állomásai és ennek hatása a serdülőre, a családra. „Lázadásaim”)
Soós Anita

 

2019. október

Önálló gyűjtőmunka otthon és klubszobában: mennyi ételt dobunk ki? (Fejleszti a szelektív képességet, növeli az aktív szókincset, összefogottabbá teszi a csapongó képzeletet.) Fontos kérdése ez az élelmiszeriparnak, a szavatosságok rövidek élelembiztonsági okok miatt. Számos nagyvárosban szerveződnek erre már külön boltok, hogy a lejárat előtti élelmet olcsóbban kínálják. Hasznos felhasználás, a pazarlást megelőzi. Ennek tudatában szervezzük meg az otthoni fogyasztást, tudatosabban használjuk fel a megvett élelmet. FIFO elv megismerése. First in First out, ami előbb lejár azt fogyasztjuk, dolgozzuk fel először. 
Videofilmek vetítése, szeretik nagyon a tanulók, kikapcsolódva tanulhatnak. A Fifo elvről, rövid ismeretterjesztő filmet néztünk meg együtt. Élelemkommandók is szerveződnek, az áruházak kidobott termékeiről, hány ember lakhatna még jól belőlük!
Soós Anita

2019. szeptember

A 2019 szeptemberi kezdéshez egy csábító témát ajánlottam a szakköri tagoknak, nagyon tetszett nekik: Alkalmi divatbemutatók - esztétikus öltözködés. Hoztam hozzá kedvenc ruhadarabjaimból, kiegészítőimből, vállalták a fellépést! Hihetetlen, de mennyire bent van ez a szerepjáték a gyermekekben! Mindenki modellé lett! Mindig végzünk Játékokat is az egészséges életmódról. Megtekintjük az adott sajtóhíreket Sajtófigyelőink segítségével, akik maguk a szakkörtagok: hétről-hétre önként jelentkeznek erre a feladatra. Az Egészségtál elkészítése mindig izgalmas feladat, hisz mindenkinek akad tennivalója. Közben megismerkedünk az alkotóelemekkel, milyen vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Persze elfogyasztani a legjobb!
Szaktanácsadásra is jut idő! Hasznos tanácsokat kapnak a tanulók életvitelük minél jobbá tételére!
Soós Anita

2019. január - június

2019. január
Lelki egészség - beszélgetés
Testápolás – DVD megtekintése, majd beszélgetés
Hajápolás – interaktív feladat
Körömápolás – elmélet és gyakorlat
Bőrápolás – kipróbálása gyakorlatban

2019. február
Hajápolás – önismeret, öngondoskodás
Körömápolás – igényszint növelése

2019. március
Egészséges táplálkozás alapjai – ételkészítés, ételkóstolás, totó

 

2019. április
Kertészkedés – Szabadban végzett tevékenység
Pattanások kezelése
Egészséges életmód – beszélgetés
Mi fán terem a szerelem? – Lelki egyensúly

2019. május
Egészséges életmód – beszélgetés
Mit együnk, mit ne együnk?
Egészséges ételek készítése.
Testápolás – oktatófilm megnézése
Játéka szabadban – A testmozgás fontossága
Egészségmegőrzés

2019. június
Egészségmegőrzés – játékos feladatok
Ki mit tud? – Totó az egészségről
Miért fontos az egészség? – rajzolás
Környezettudatossággal az egészséges életmódért.

Soós Anita

2018. szeptember - december

A szakkör 2018. évi szeptember, október, november és december havi munkája:

Az első szakköri foglalkozáson ismertettem a gyerekkel a projektet: milyen témákról fogunk beszélgetni, mit fogunk csinálni. Megterveztük az éves munkát.
A következő témákkal foglalkoztunk még szeptemberben: A teljes értékű táplálkozás: információgyűjtés, filmrészletek nézése. Sportoljunk a szabadban – nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megvalósítottuk ezt a felhívást.
Októberben egészségtálat készítettünk (a zöldségek és zöldségételek szerepe táplálkozásunkban rettentően fontos – az lenne a legjobb, ha minél több nyers zöldséget fogyasztanánk), majd serdülőkori változásokról beszélgettünk (hiába érinti hatodikosaim mindegyikét nap, mint nap ez a téma, mégis többen nevetgéléssel álcázva zavarukat vettek részt a beszélgetésben.
Decemberi foglalkozások fontosabb területei a következők voltak: Egészséges ételek: gyümölcssaláta készítése. Egészséges ünnepi ételek: sütemények reform lisztekből. Egészséges köretek. Egészséges vacsorák – kóstoló készítése.
Soós Anita