EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Programok

8. Tanórán kívüli egész napos program (Színházlátogatás Budapesten)

2019. november 27. 

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók Budapestre utaztak színházi előadás megtekintésére. 

10:30-kor indultunk. 13:30-ra értünk fel a fővárosba. Rövid séta után megtaláltuk a Jókai téren a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat, ahol megnézhettük a Rövid zárlat című előadást, amely az internet veszélyeire hívja fel a figyelmet. 

(„A történetben egy, az internetezési szokásait tekintve átlagos, négytagú család életébe kapcsolódhat be a közönség, nem csak a valóságban, de az őket befonó virtuális térben is. A család három tagja már komoly internetfüggő, és őket az úgynevezett Süti Akadémia frissen végzett diákjaiból alakult Smart Kommandó szeretné egy kísérlet eredményeként még boldogabbá tenni. A Faludi családban ettől azonban beindul az a közönséget megnevettető és felébresztő őrület, amelynek egy szerverhiba vet véget. Az emberek többsége, okostelefonokon kommunikál nap, mint nap. Sokszor nem csak fizikai értelemben távol lévő ismerőseivel, de akár a vele együtt élő családtagjaival, osztálytársaival is.” - http://artnews.hu/2017/10/02/szajber-gyerek-rovidzarlat-kolibri-szinhaz-musoran/ )

Kezdés előtt volt még egy kis időnk várost nézni, egy közeli parkban levegőzni, az úticsomagból falatozni. 

Az előadás után, 16:45-kor szálltunk fel a buszra, és indultunk el hazafelé.

Csóka Zita

 

7. Tanórán kívüli egész napos program (Somlótúra)

2019. szeptember 23. 

A hetedik alkalommal megszervezett Tanórán kívüli egész napos program keretében a somlóvásárhelyi tanulók 4 csapatra osztva elindultak a Somló hegy „bevételére”. Úgy tettük izgalmasabbá, érdekesebbé a gyaloglást, hogy közben 10 állomáson kellett különböző feladatokat megoldaniuk a gyerekeknek és kísérőiknek. 

A Széchenyi-Akadályverseny állomásai a következők voltak a Somló csúcsáig felérve. 

- Menetlevél készítése Széchenyi-címerrel – díszítés, csapattagok és állomások felsorolása.
- Eperfa. - Labdacipelés talicskában szlalomozással bóják között.
- Activity.  - El kell mutogatni vagy körül kell írni a társainak a kihúzott fogalmat, melyek Széchenyihez köthetők (gőzhajó, vasút, lóverseny, angol WC, hitel).
- Széchenyi Puzzle – a politikus képének kirakása feldarabolt elemekből.
- Széchenyi TOTO – életének egyes állomásairól.
- Cölöpre hajigáló verseny – karikákkal levert botokat kellett eltalálni.
- Széchenyi Igaz-Hamis – vívmányairól.
- Folyószabályozás – földön kihúzott vastag kötélen egyensúlyozás.
- Lóverseny – egymás cipelése háton futás közben.
- Alkotós plusz feladat - az utolsó állomáson színezhettek/rajzolhattak a gyerekek Széchenyi életével kapcsolatos képeket.

Jókedvű, vidám túrán/akadályversenyen vehettünk részt ezen a napon.

Csóka Zita

 

6. Tanórán kívüli egész napos program (Kirándulás Balatonra)

2019. szeptember 9.

Ennek a napnak a programját nem változtattuk, de az időpontot igen: a júniusi rossz időjárás miatt kellett megváltoztatnunk a kirándulás idejét. Előre kellett egyeztetnünk a bobpálya és a Serpa kalandpark működtetőjével is. Nem okozott gondot a buszrendelésben sem a módosított időpont. 

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók Balatonfűzfőre kirándultak.
9:00-kor indultunk a szokásos, kényelmes autóbusszal. 10 órától vártak bennünket a Serpa Kalandparkban. Ott kipróbálhatták a gyerekek az ő korosztályuknak és képességüknek megfelelő kalandösvénypályát. Volt benne mászásra, csúszásra, ugrásra, lendületre, erőre, vidámságra, fáradtságra, vízhólyagra és küzdésre is lehetőség.
Mikor kalandösvénypályákkal végeztünk, következett a drótkötélpálya, illetve a falmászás.
A fő kedvenc a drótkötélen való lecsúszás volt. Összességében elmondható tanítványainkról, hogy először semmit sem akartak kipróbálni, majd alig akarták abbahagyni a tevékenységet - legnagyobb örömünkre.
Az ebéd utáni időszakban került sor a bobozásra. Mindenki csúszhatott hármat. Nehezen hagyták abba.
Felmásztunk még a kilátóba, elsétáltunk a fittness parkba, majd 14 óra után indultunk vissza Somlóvásárhelyre.

Csóka Zita

 

5. Tanórán kívüli egész napos program (Kirándulás Sopronba és környékére)

2019. június 11. 

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók Sopronba és környékére kirándultak.

Az iskolában gyülekeztünk reggel, majd 7:30-kor indultunk az izgalmasnak ígérkező útra. Első állomás Sopronban a Károly-kilátó volt (ide egy meseösvényen keresztül jutottunk el), ahonnan csodálatos panoráma tárult elénk. Megláthattuk többek között a Fertő tavat is, ahol a következő megállóként fogunk majd hajózni. 13 órakor indult a sétahajó a fertőrákosi kikötőből. 1 órát töltöttünk vízen: közben idegenvezető segítségével megismertük a tó történetét, növény- és állatvilágát, a környező települések nevezetességeit. Harmadik állomásra a fertődi Esterházy-kastélyhoz érkeztünk. Kértünk vezetést, így szakértő segítségével ismerkedtünk a kastéllyal, történetével, régi idők világával. Maradt még időnk visszaindulás előtt: a nagycenki Széchenyi-mauzóleum megtekintésekor sem kellett rohannunk – méltón róhattuk le tiszteletünket iskolánk névadójának sírhelyénél.

Tartalmas, élménydús kirándulásunkról a nagy meleg miatt még jobban elfáradva 18:30-ra értünk haza.

Csóka Zita

 

 

4. Tanórán kívüli egész napos program (Gyereknap)

2019. május 31. 

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók szabadtéri játékokat próbálhattak ki: élőcsocsót, buborékfocit, óriáscsúszdát és trambulint. Nagyon élvezték a gyerekek a mozgást ezeken a játékokon. Kérték, hogy máskor is legyenek itt nálunk, ezek a játékszerek.
A mozgás mellett kreatív foglalkozási lehetőséget is biztosítottunk – főleg azokra a gyerekekre gondolva, akik kevésbé szeretnek mozogni: lehetett kosarat és csuhét fonni, kelmét festeni.
A program második felében egy bűvész izgalmas mutatványit élvezhettük. A gyerekek csillogó szemmel nézték kártyatrükkjeit, poharas mutatványait. A varázslat után kutyák következtek: egy kutyaiskola „tanoncai” mutatták meg mire képesek több hónapos/éves képzés után. Ügyesen vették a kis, majd a nagy kutyák az eléjük állított akadályokat, teljesítették a gazdáik által kitűzött feladatokat.
A nap egy vidám színpadi műsorral zárult: sokat nevettünk az anyukák által előadott produkción.

Soháné Csóka Zita

 

3. Tanórán kívüli egész napos program (Húsvétolás)

2019. április 16. 

A harmadik Egész napos program keretében a pályázatban résztvevő somlóvásárhelyi gyerekek Húsvéti kreatív foglalkozáson, húsvétoláson vettek részt.
A pályázatban résztvevő gyerekeket először csoportokra osztottuk, majd forgószínpad szerűen oldottuk meg, hogy minél több kreatív tevékenységben próbálhassák ki ügyességüket, megmozgathassák fantáziájukat. A különböző helyszíneken pedagógusok és segítő szülők irányították, segítették a gyerekek alkotómunkáját: mézeskalács tojást díszítettek cukros tojásfehérjével; főtt tojást írókáztak, festettek; interneten húsvéti játékokat kerestek, húsvéttal kapcsolatos feladatokat, rejtvényeket oldottak meg.
A kreatívkodás után a testüket mozgathatták meg a gyerekek: több feladatból álló sorversenyen és sportos Ki mit tudon szerveztünk nekik – kerestük a csapatok legjobb dekázóját, ping-ponglabda pattogtatóját, ugrálókötelesét, hullahopposát, medicinlabda tartóját.

Soháné Csóka Zita

 

2. Tanórán kívüli egész napos program (Karácsonyi készülődés)

2018. december 14.

Iskolánk hagyományainak megfelelően közösen készülődtünk a karácsony megünneplésére.
A 13 órától kezdődő programunkat közös énekléssel kezdtük az énekkarosaink irányításával, majd csoportokba osztottuk a szakkörös gyerekeket. A csoportoknak kézműves tevékenységet szerveztünk: a különböző helyszíneken különféle karácsonyi meglepetéseket lehetett elkészíteni. A pedagógusaink megtervezték mit szeretnének a gyerekekkel alkotni: elkészítették a mintadarabokat, összegyűjtötték az alapanyagokat, eszközöket és berendezték az osztálytermeket a gyerekcsoportok fogadásához.
Készültek papírból ablakdíszek és karácsonyfadíszek, különböző technikákkal üdvözlőlapok, ajándékok. Az egyik helyszínen egészséges gyümölcssaláta készítését tanulhatták meg a gyerekek almából, narancsból, mandarinból, kiviből és banánból. A gyümölcsökhöz rostos gyümölcslevet öntöttünk, hogy még finomabb legyen a salátánk. A gyerekek többsége szereti ezeket a gyümölcsöket, ezért örömmel közreműködtek az elkészítésben.

Soháné Csóka Zita

 

1. Tanórán kívüli egész napos program (Filmnézés az ajkai moziban)

2018. október 26.

Ezen a pénteken Ajkára mentünk moziba. (Eredetileg veszprémi mozi volt tervezve, de ott nem találtunk a mi iskolásaink korosztályának megfelelő filmet, ezért kértük a helyszín módosítását.)
Az iskolából 9 órakor indultunk autóbusszal, és odaérkeztünk vissza fél 1-kor. Megbeszéltük a gyerekekkel a moziban elvárt, megfelelő viselkedés kritériumait.
Az első ember című filmet néztük meg. ’A történet középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a Holdra. Neil Armstrong életének 1961 és 1969 közti időszakát tárja fel a mozifilm: milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése’.
A gyerekekkel előzetesen beszéltünk a film témájáról, Armstrongról, más űrhajósokról, űrutazásokról. Sajnos tőlük nagyon távol áll, ezért keveseket érintett meg ez a téma. Visszaérkezésünk után is kíváncsiak voltunk véleményükre: most már többen gondolkoztak el az űrhajósok veszélyekkel teli életén, családjuk félelmein és örömein. 

Soháné Csóka Zita

 

3. Egészségsorozat (Drogprevenció)

2019. október 14. 

Ezen a délutánon ismét találkoztak a somlóvásárhelyi és a halimbai diákok az Egészségsorozat utolsó előadása alkalmából. A gyerekeket 2 részre osztottuk: az 5-6. osztályosok és a 7-8. osztályosok csoportjára. Először az első csoport ment Kökény Kálmán nyugalmazott rendőr alezredes interaktív drogprevenciós előadására, ahol a helyes stresszkezelésről (pl. sportolás), a cigaretta és az alkohol ártalmairól beszélgetett a gyerekekkel. „Kincsekkel” teli dobozát érdeklődéssel figyelték kicsik és nagyok is. A második csoport addig skype-on keresztül hallhatott hasznos gondolatokat Kasza Ilona rákkutatótól az energiaitalok, cukrozott ételek és italok, az alkohol elkerüléséről, egészségkárosító hatásairól. Egy óra elteltével a két csoport helyet cserélt. A második csoport már drogokról is beszélgetett a rendőr alezredessel. A gyerekek feltehették kérdéseiket is, amelyekre az alezredes úr és a rákkutató hölgy is válaszolt sok éves tapasztalatából merítve.

 

Csóka Zita

 

2. Egészségsorozat (Mozgás)

2019. május 31. 

A rendezvényen zenés reggeli tornát tartottunk az iskola betonos pályáján a somlóvásárhelyi és halimbai diákoknak: zumba zenére, zumba lépésekkel táncoltak/mozogtak. Hiába volt reggel, a vidám zene hallattára könnyebben mozdultak meg diákjaink egy kis bemelegítésre. Ehhez segítségünkre volt egy nagyon jó mozgású, fiatal zumbatanárnő.
A gyakorlat után jött az elmélet: 2 előadást szerveztünk és bonyolítottunk le: Az egyik csoportnak Dr. Gál Edit egészségnevelőnk beszélt a mozgás fontosságáról; az adott korosztály számára javasolt mozgásformákról; a mozgáshoz szükséges öltözékről; a mozgás utáni tisztálkodásról, jó közérzetről.
A másik előadás élménybeszámoló volt: Gál László hegymászó mesélt túráiról. Izgalmas történeteit fotók kivetítésével illusztrálta, így könnyebben tudták a gyerekek a hallottakat feldolgozni.
A program végezetéül iskolánk aerobikosainak bemutatója következett a szereplő és a néző diákjaink nagy örömére.

Soháné Csóka Zita