EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Egészségsorozat

3. Egészségsorozat (Drogprevenció)

2019. október 14. 

Ezen a délutánon ismét találkoztak a somlóvásárhelyi és a halimbai diákok az Egészségsorozat utolsó előadása alkalmából. A gyerekeket 2 részre osztottuk: az 5-6. osztályosok és a 7-8. osztályosok csoportjára. Először az első csoport ment Kökény Kálmán nyugalmazott rendőr alezredes interaktív drogprevenciós előadására, ahol a helyes stresszkezelésről (pl. sportolás), a cigaretta és az alkohol ártalmairól beszélgetett a gyerekekkel. „Kincsekkel” teli dobozát érdeklődéssel figyelték kicsik és nagyok is. A második csoport addig skype-on keresztül hallhatott hasznos gondolatokat Kasza Ilona rákkutatótól az energiaitalok, cukrozott ételek és italok, az alkohol elkerüléséről, egészségkárosító hatásairól. Egy óra elteltével a két csoport helyet cserélt. A második csoport már drogokról is beszélgetett a rendőr alezredessel. A gyerekek feltehették kérdéseiket is, amelyekre az alezredes úr és a rákkutató hölgy is válaszolt sok éves tapasztalatából merítve.

 

Csóka Zita

 

2. Egészségsorozat (Mozgás)

2019. május 31. 

A rendezvényen zenés reggeli tornát tartottunk az iskola betonos pályáján a somlóvásárhelyi és halimbai diákoknak: zumba zenére, zumba lépésekkel táncoltak/mozogtak. Hiába volt reggel, a vidám zene hallattára könnyebben mozdultak meg diákjaink egy kis bemelegítésre. Ehhez segítségünkre volt egy nagyon jó mozgású, fiatal zumbatanárnő.
A gyakorlat után jött az elmélet: 2 előadást szerveztünk és bonyolítottunk le: Az egyik csoportnak Dr. Gál Edit egészségnevelőnk beszélt a mozgás fontosságáról; az adott korosztály számára javasolt mozgásformákról; a mozgáshoz szükséges öltözékről; a mozgás utáni tisztálkodásról, jó közérzetről.
A másik előadás élménybeszámoló volt: Gál László hegymászó mesélt túráiról. Izgalmas történeteit fotók kivetítésével illusztrálta, így könnyebben tudták a gyerekek a hallottakat feldolgozni.
A program végezetéül iskolánk aerobikosainak bemutatója következett a szereplő és a néző diákjaink nagy örömére.

Soháné Csóka Zita

1. Egészségsorozat (Egészséges táplálkozás)

2019. február 27. 

13 órától kezdődő programunkon a 12 halimbai szakkörös tanuló is részt vett, kísérőjükkel együtt.
A 62 gyereket 4 csoportba osztottuk, és fél óránként forgószínpad szerűen váltották egymást a 4 helyszínen.

1. helyszín: Ferenc Pál Lászlóné, dietetikussal beszélgettek a gyerekekkel az energiaitalok káros hatásairól és az egészséges táplálékokról („okos tányérról”). Sajnos a tanítványaink közötti túlzott energiaital fogyasztás miatt nagyon aktuális és hasznos volt a dietetikus előadása.
2. helyszín: Egészséges szendvicseket készítettek teljes kiőrlésű magos kifliből, kőrözöttből, sajtkrémből, tojáskrémből, uborkából, pritamin paprikából, lilahagymából. A gyerekek többségének ízlettek az újra gondolt szendvicsek.
3. helyszín: Gyümölcssalátát készítettek almából, mandarinból, szőlőből, banánból, meggykompótból, alma- és narancsléből. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos rejtvényeket oldottak meg. Kevesen vannak azok a gyerekek, akik nem esznek gyümölcsöt, ezért nagy sikere volt ennek a tevékenységnek.
4. helyszín: Gyümölcsteát készítettek gyümölcsaszalványból. Citromlével, mézzel ízesítették. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos rejtvényeket, totót oldottak meg.

Soháné Csóka Zita