EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Személyes kapcsolattartás

4. Személyes kapcsolattartás a partner intézménnyel 2. nap (Somlón pincelátogatás)

2019. szeptember 24.

Ezen a programon a somlóvásárhelyi és halimbai tanulók meglátogatták a hegy legnagyobb üzemét, a Kreinbacher pincészetet: étterem, szálloda, bor és pezsgőgyártó részleg, világhírű eredményekkel.

A gyerekek először megdöbbentek, hogy milyen hatalmas ez a komplexum – nagy volt a rácsodálkozás.

Remek lehetőség a diákjainknak, hogy a Somló többszöri megjárása után a hegy hasznával is megismerkedhessenek. Bemutatták nekünk a szőlő feldolgozásának menetét. Több szakmába pillanthattunk be egy helyen. Az ott dolgozóktól megtudhattuk, mit csinál a szőlész, a borász, a kertész, a marketinges, a kereskedő, a targoncás, a gépkocsivezető, a karbantartó, a szakács, a felszolgáló. Nemcsak a szakma fontosabb jellegzetességeit láttuk, hanem megtapasztalhatták a gyerekek, hogy a hegy vonzerejében tovább élhetik az életüket, megteremtve a helyben maradás esélyét. 

Tanulóink bátran kérdezhettek, mert türelmes szakértők kalauzoltak végig bennünket ezen a programon.

Csóka Zita

 

4. Személyes kapcsolattartás a partner intézménnyel 1. nap (Széchenyi nap)

2019. szeptember 23.

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók együtt ünnepelték iskolájuk névadójának, Széchenyi Istvánnak születésnapját „testvériskolájukból”, a halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskolából érkezett 12 diákkal és két pedagógussal.

8 órakor érkeztek meg Somlóvásárhelyre a halimbai vendégek külön autóbusszal. Először a kapcsolatot tartó két szakkör tagjai találkoztak (megbeszélték az utolsó találkozás óta eltelt idő feladatait), majd az egész iskola diákjai előtt a 8. osztály 2 tanulója megkoszorúzta a Széchenyi szobrot. Mészáros Csilla igazgatónő emlékező szavai után szintén a 8. osztályosok hagyományainknak megfelelően feltűzték az első osztályosok pólóira a Széchenyi jelvényt.

Az ünnepség után a focisták gyorsan átöltöztek, a szurkoló közönség elfoglalta a helyét, és kezdődhetett a barátságos mérkőzés a két iskola diákjaiból összeállított, vegyes csapatok között.

10 órára befejeztük a mérkőzést, és elköszöntünk a halimbai vendégektől.

Csóka Zita

 

3. Személyes kapcsolattartás a partner intézménnyel (Divat)

2019. május 31.

A rendezvényen ismét találkozhattak egymással a somlóvásárhelyi és a halimbai iskola diákjai. Az „Egymásról egymásnak” szakkör tagjai rendszeresen kommunikálnak egymással telefonon, messengeren vagy emailen. Az utolsó hónap feladata a Divat témakör feldolgozása volt. Ennek keretében beszéltek a divat kialakulásáról, divatirányzatokról, lapoztak divatújságokat, kerestek interneten nekik tetsző, ma divatos öltözékeket.
A május 31-ei találkozón az volt a feladatuk, hogy szervezzenek egy divatbemutatót a diákság ruhaviseletével kapcsolatban különböző alkalmakra: ruhák összegyűjtése, zeneválogatás a bemutatóhoz, összekötő szöveg írása volt a feladat. Gyakorolták a színpadon való ruhabemutatóhoz illő mozgást is.
Nagy izgalommal léptek színpadra a gyerekek. Sokat mosolyogtunk a divatbemutatón: a ruhákon, az összekötő szövegen. Tapssal bátorítottuk őket a „nézőtérről”.

 

Ez a program is jó lehetőség volt arra, hogy tovább mélyüljön a két iskola kapcsolata.

Soháné Csóka Zita

 

2. Személyes kapcsolattartás a partner intézménnyel (Március 15-ei ünnep Halimbán)

2019. március 14. 

A második Személyes kapcsolattartás keretében a pályázatban résztvevő somlóvásárhelyi gyerekek ellátogattak a halimbai iskolába és részt vettek a halimbai március 15-ei ünnepségen, és koszorúzáson.

Az iskola előtt fogadtak bennünket a halimbai pályázatos gyerekek és pedagógusok. Az iskolába belépés után megnézhettük néhány tantermüket miközben átértünk a tornaterembe.15 órakor elkezdődött a táncház. Kunverbunkot tanultak a gyerekek tánctanár irányításával. Nemcsak megtanulták ennek a táncnak a lépéseit, hanem hallhattak információkat a tánc történetéről is.

Táncolás után átsétáltunk a kultúrházba, hogy részesei lehessünk az iskola és a falu március 15-e tiszteletére összeállított megemlékezésének: megnéztük a 16 órakor kezdődő ünnepi műsort. Megtapsoltuk a gyerekeket, majd együtt átmentünk a közelben lévő Kossuth emlékműhöz. A Himnusz eléneklése után a virágkötő szakkörön elkészített koszorút elhelyeztük az emlékműnél. 17 órakor indult vissza a buszunk Somlóvásárhelyre.

 

Soháné Csóka Zita

 

1. Személyes kapcsolattartás a partner intézménnyel (Ismerkedés és Márton napi hagyományok)

2018. november 13. 

Az első Személyes találkozóra izgatott várakozás után került sor a somlóvásárhelyi és a halimbai iskolások között. Az eddig telefonon vagy messengeren ismerkedő gyerekek, most személyesen is találkozhattak egymással. Sőt nemcsak egymással, hanem Somlóvásárhellyel is. A faluból visszatérés után az Egymásról egymásnak szakkörök tagjai bemutatták egymásnak az eddig elvégzett munka produktumait.

Iskolánk hagyományai szerint ez idő tájban Mártonnapot tartunk, és ehhez csatlakoztak a halimbai vendégeink. 5 helyszínen alkothattak a gyerekek: vesszőt, illetve papírt fontak; csuhéztak; mézeskalácsot díszítettek tojásfehérjével; mécsest raktak össze díszített pauszpapírból; illetve kókuszgolyót, zsíros kenyeret, és teát készítettek, majd ezeket el is fogyaszthatták.

Míg a gyerekek kreatívkodtak, addig a szakkörvezetők megbeszélték eddigi tapasztalataikat, esetleges nehézségeiket, az elkövetkező hónapok tervezett feladatait.

Soháné Csóka Zita