EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

2020. március

A szakkör 2020. március munkája

Célul tűztem ki ugyan az elkövetkezendő időszakban az igeidők megismertetését. DE azt tapasztaltam, hogy nem megy egyszerűen a gyerekeknek. A jelen és a múlt elkülönítése magyar nyelven sem könnyű nekik, angolul pedig egyenesen lehetetlen. Próbálom egyszerű és játékos feladatokkal tarkítani a tananyagot, hogy minél jobban elsajátíthassák a tanulók. Az első alkalommal a hónapban a Past Simple igeidőt, vagyis az egyszerű múltat gyakoroltuk. Szükség volt rá, hogy felelevenítsük a tanultakat, mert úgy éreztem az ismétlésnél, hogy a tanulók teljesen elfelejtették az előző órán tanultakat. 

A következő órán a gyerekek kedvenc évszakairól beszéltünk, melyik miért a kedvenc és mi jellemző az adott évszakokra.

Az évszakokhoz kapcsolódóan a meleg és hideg napokról beszéltünk. Hogy változott meg az időjárás, miként tolódtak ki a hideg napok közel májusig. Miért ér véget a nyár október közepén, és azt is megvitattuk, hogy ki melyiket szereti jobban a forró már-már fullasztó nyari napokat vagy pedig a fagyos hideget.

Az utolsó két alkalommal a jövő idő egyik kifejezési módjába próbáltam bevezetni a tanulókat gyakorló feladatokon keresztül. Ezt digitálisan oldottuk meg a megváltozott körülmények miatt. Nehezebb volt így a tanulás, volt olyan gyerek, aki el is veszett a digitális világban, de azért a többség felvette az új munkaformát.  Egyelőre még csak kísérletezünk, mind a digitális rendszerrel, mind az igeidővel.

A feladatok mellett folyamatosan gyakoroljuk a mellékneveket és a ragozásukat. Úgy éreztem ez a nyelvtani téma megy a legkevésbé a tanulóknak.

Nagy Eszter