EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Nyári tábor Kiscsőszön

Nyári tábor Kiscsőszön - 5. nap

2019. augusztus 15. – csütörtök

Az utolsó éjszaka mindig izgalmas egy táborban. Az eltelt napok emlékeit már ezen az éjszakán elkezdik a gyerekek feldolgozni, ezért sokkal kevesebbet alszanak. Nagy beszélgetések, nevetések, majd halk suttogások hallatszanak ki a szobákból. Hiába fáradnak már el eddigre a táborlakók, a záróéjen nagyon keveset vagy semmit nem alszanak. Korábban is ébrednek.

A szokásos időben elfogyasztottuk a reggelit. Elköszöntünk a konyhás néniktől, és indultunk összecsomagolni: kerestünk páratlan zoknipárokat, hiányzó papucsokat, fürdőnadrágot, elveszettnek hitt törülközőt. Elkallódott pólót, alsónadrágot, telefontöltőt, tolltartót juttattunk vissza gazdájához. Majd összeszedtük magunk után a szobákban a szemetet. 

Elköszöntünk a Táborvezetőnktől és segítőitől: megköszöntük, hogy barátkozhattunk állatokkal, ismerkedhettünk a faluval és környékével, lovaskocsin utazhattunk, versenyezhettünk játékokban, megtanultunk métázni, szép dalokat énekelni, egy kicsit néptáncolni, kézműveskedhettünk, tábortűznél vigadhattunk.

Soháné Csóka Zita

Nyári tábor Kiscsőszön - 4. nap

2019. augusztus 14. – szerda

Negyedik napunk délelőttjén először gyógynövényekkel ismerkedtünk. Táborvezetőnk édesanyja remek ismerője a gyógynövényeknek, ezért örömmel válaszolt kérdéseinkre. Közben teát is kóstolhattunk. Nem ízlett a gyógynövény tea mindenkinek, mert ezeket a teákat cukor és más ízesítők nélkül szoktuk készíteni.

Következő programelemként fa népi játékokat lehetett kipróbálnunk, majd a biogazdálkodás jelentőségéről beszélgettünk a táborozókkal.

Ebéd után elindultunk egy népművészeti ruhagyűjteményt megnézni. a gyerekek többsége rácsodálkozott a népviseletek csodálatos díszítettségére, különbözőségére. Ezután a 3 km-re lévő erdészházhoz sétáltunk. Út közben növényeket kellett gyűjteni, és visszatérve a táborba ezekből szobrot, kompozíciót készíteni. Ez a feladat is a pontgyűjtőverseny része volt.

A táborba visszaérkezésünk után vacsoráztunk, majd elkezdtük a záróestét: 3 csoport bemutatta a koreográfiát, amit napok óta gyakoroltak, majd az eredményhirdetéssel, a jutalmak kiosztásával bezártuk a tábort.

Soháné Csóka Zita

Nyári tábor Kiscsőszön - 3. nap

2019. augusztus 13. – kedd

Harmadik napunk reggelije után kézműveskedéshez készülődtünk. Érkezett a táborba:
- kötélfonó, akinél karkötő készült,
- fazekas, akinek a korongján kis tálak születtek
- kosárfonó, akinél tányéralátétet lehetett fonni
- papírfonó, akinél csodaszép kishalak, illetve szívek fonódtak.

Ebéd után leszakadt az ég, így lett idő a záróest koreográfiájának ismételt gyakorlására, 3 órakor pedig elindítottuk a parasztolimpiát. A 3 csapatnak 5 állomás feladatát kellett teljesíteni:
- 2 kispokróccal labdát adogatni,
- régi tárgyakat felismerni,
- zsákként háton társat cipelni,
- kötél karikával célba dobni,
- kijelölt pályán fakanállal tojást vinni),
majd közös feladatok következtek:
- lábbal botot minél messzebbre dobni
- csizmát hajítani
- pokrócon csúszva haladni
- trágyával teli talicskát akadályokon keresztül tolni. 

Megettük a vacsorát, és belekezdtünk egy ételallergiákkal kapcsolatos totó kitöltésébe, illetve megbeszélésébe. Ezután hamarosan elkezdődött az előző nap tanult moldvai dal táncolásának megtanulása. Több vidám, zenés játékot játszottunk, sokat nevettünk.

Soháné Csóka Zita

Nyári tábor Kiscsőszön - 2. nap

2019. augusztus 12. - hétfő 

Reggel 7-kor a legkorábban ébredő táborozók a Pajtában fogócskáztak, az aluszékony nagylányok pedig még aludtak. 8 órakor nagyon finom reggelivel köszöntöttek minket. 

Ezt követően Táborvezetőnk egy remek csoportos játékkal ismertetett meg bennünket, aminek métázás a neve. Mindenki érdeklődve figyelte a játékszabályokat. Ezt a régi népijátékot nagy örömmel játszották a gyerekek. 

Métázás után meglátogattuk a tehenészetet, ahol tejelő holsteinfriz teheneket tartanak. Láttunk felnőtt állatokat és kisbocikat is. A szálláshelyünkre visszafelé sétálva megkóstoltuk a helyi artézi kút kristálytiszta, jéghideg vizét. Séta közen Táborvezetőnk mesélt régi falusi szokásokról, életről.

Ebéd után a gyerekek elkezdték a felkészülést a táborzáró estén előadandó zenés produkciójukra. Délután több csoportban elmentünk lovas-kocsikázni, melynek során megnéztük Kiscsősz egy másik oldalát. Táborvezetőnk lovon követte kocsinkat és mesélt a lovas életről.

 

Vacsora után daltanulás, játékos feladatok következtek a pajtában, majd sötétedés után meggyújtottuk a tábortüzet, és akik még éhesek voltak tudtak szalonnát sütni. A nagy meleg miatt még fáradtabban, de élményekkel telve tértünk nyugovóra ezen az estén/éjszakán is.

Soháné Csóka Zita

 

Nyári tábor Kiscsőszön - 1. nap

2019. augusztus 11. - vasárnap

A táborban résztvevő diákok, kísérő pedagógusaik és a kísérő szülő a délutáni órákban indultak el Somlóvásárhelyről, illetve Halimbáról Kiscsőszre. A Somlótól észak-nyugatra található 120 fős kistelepülés régi iskolájában rendezzük be a tábort. A falu szélén, zárt, biztonságos udvarra nyílik az ifjúsági szállásunk, ahol 1 hatfős, 3 nyolcfős, 1 tízfős szobában tudtuk elszállásolni a gyerekeket. Az épületben 2 fürdőhelyiség, jól felszerelt konyha található és külön szoba áll a kísérő pedagógusok rendelkezésére. A szállás elfoglalását követően a két testvériskola diákjai megismerkedtek egymással, illetve a táborral és a környékével. Táborvezetőnk ismertette a táborozás főbb szabályait, felkérte a gyerekeket csapatalkotásra, mert az itt töltött idő alatt folyamatos pontgyűjtésre lesz lehetőségük. Megkérte a gyerekeket, hogy választott csapatnevüket ne árulják el, hanem egy versikét írjanak vele kapcsolatban, és vacsora után ezt adják elő. 
Elsétáltunk a rétre, a lovakhoz. Séta közben táborvezetőnk mesélt a településről, a látott állatokról.
A tartalmas vacsorát követően csapatépítő célzatú, „versmondás” következett, majd étkezési szokásokkal kapcsolatos vetélkedőt rendeztünk a gyerekeknek. Az első napot a pedagógusok jóvoltából csokitojás keresés zárta.

Soháné Csóka Zita

 

Nyári tábor Kiscsőszön

2019. augusztus 11-15. nyári tábor

EFOP-3.1.8-17-2017-00003 keretén belül 2019. augusztus 11. és 15. napja között valósult meg a nyári tábor a Veszprém megyei Kiscsőszön (8494 Kiscsősz, Kossuth u. 7). A projekt keretében a Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskolából, valamint a halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskolából összesen 40 tanuló, 4 pedagógus és 1 szülő érkezett az 5 napos és 4 éjszakás programra. A táborozás során a gyermekétkeztetési szabályoknak megfelelően napi ötszöri étkezést, szállást, foglalkozásokat, szabadidős programokat biztosítottunk a résztvevőknek.
Több hónapig tartott a táborozás előkészítése: megbeszéltük a feltételeket a táborozás megrendezését elnyerő táborvezetővel, egyeztettük a programokat. Közben meghirdettük a lehetőséget diákjaink között. Kértük a jelentkezők szüleinek beleegyező nyilatkozatát is. Értesítettük a családokat a részvételi lehetőségekről, a tervezett programokról, indulásról, hazautazásról.

Soháné Csóka Zita