EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Nyári tábor Sármelléken

Nyári tábor Sármelléken - 5. nap

2020. augusztus 28. – péntek

Ebben a táborban is nagyon keveset aludtunk az utolsó éjszakán: késői lefekvés, utolsó kártyázások, tábori emlékekről sztorizások, kisebb-nagyobb nevetések, zenehallgatás nehezítette az elalvást. Ezek után már hajnalodott, mire elcsendesedett az utolsó szoba is. Akik pedig korábban elaludtak, természetesen korábban is ébredtek – a hazautazás izgalma nem hagyta őket aludni.

A szokásos időben elfogyasztott reggeli (szalámis kenyér sok zöldséggel) után elköszöntünk a konyhás néniktől és megköszöntük a valóban nagyon finom, „gyermekbarát” ételeket.

A gyerekek összecsomagoltak – természetesen ebben a táborban is külön program volt a hiányzó ruhaneműk felkutatása -, és rendet raktak a szobáikban. 

Megköszöntük a Táborvezetőknek és segítőiknek a tartalmas programokat: a meccseket és az edzéseket, a kirándulásokat, a kézműveskedést, a bemutatókat és az előadásokat. 

10 órakor megérkezett a busz, és elindultunk haza. A buszon csak halk duruzsolás volt hallható: néhányakat a több napos kialvatlanság, másokat a sok feldolgozandó élmény csendesített el.

Csóka Zita

Nyári tábor Sármelléken - 4. nap

2020. augusztus 27. – csütörtök

A negyedik nap reggelije a gyerekek kedvence, csokis gabonagolyó volt és kalács vajjal, lekvárral.

Reggeli után a kézműves foglalkozás keretében népi hangszerekkel ismerkedtünk. Előadónk, Horváth Szilárd (Retrofolk együttes tagja) először népi fúvós hangszereket mutatott a gyerekeknek: megszólaltatta a nejt, a kavalt, a furuglát, az ír furulyát. Előkerült egy doromb is. Aztán a cajon következett – ez egy ütőshangszer, rá kell ülni, és így dobolni rajta. Az volt a meglepetés, hogy minden gyerek kapott egyet (Szilárd nemcsak játszik cajonon, hanem készíti s őket), és közös tanulásba kezdhettek. Megtanultuk a Cup songot, majd improvizálással zárult a délelőtt.

Ebéd (zöldborsó leves, rakott krumpli) után csendes pihenő következett.

Délután megnéztük a Tüskevár című filmet, majd ezzel kapcsolatos totót töltöttek ki a gyerekek.

Ezután folytatódott az előző nap elkezdett röplabda edzés.

Vacsorára szintén nagy kedvenc készült: hamburger. Tele pocakkal részt vehettünk egy igazi röplabda meccsen a szomszédos iskola tornatermében, ahol senior röplabdások edzettek.

A táborba visszaérkezés után a táborozók elkezdték utolsó tábori estéjüket.

Csóka Zita

Nyári tábor Sármelléken - 3. nap

2020. augusztus 26. – szerda

A harmadik nap reggelije (virsli, kenyér, mustár, ketchup) után Fenékpusztára autóztunk/buszoztunk a Madárgyűrűző és Madármentő Állomásra. Vendéglátónk, Benke Szabolcs és családja (felesége 4 kisgyerekkel) megmutatta mivel foglalkoznak: állatokat mentenek, madarakat gyűrűznek. Találkoztunk náluk anya nélkül maradt sünikkel, kis mókussal, megsérült baglyokkal, egerészölyvekkel, gólyákkal. 140 méteren keresztül feszítettek ki hálót a nádasban, ahol minden nap reggel, illetve este madarakat fognak be, hogy feljegyezzék fontosabb adataikat (pl. fajta, tömeg, kor), és meggyűrűzzék őket, vonuláskutatást végezzenek. Előttünk végezték el több befogott nádi poszáta gyűrűzését. 

Ebédre értünk vissza. Gulyásleves pogácsával, valamint palacsinta várt bennünket a gyerekek legnagyobb örömére. 

Rövid délutáni pihenés után sportfoglalkozás következett. Először meséltem sportos múltamról és jelenemről. Bemutattam egy érdekes sportágat: az ülő röplabdát. Pár perces videót is néztünk ennek kapcsán. A következő sportág a darts volt: játékszabályokról meséltem, a világbajnok dobótechnikáját videón tanulmányoztuk, majd a gyerekek élőben is kipróbálhatták. A harmadik játék a röplabda volt. Ezzel foglalkoztunk a legtöbbet: tanultunk szerválni, csapatban adogatni.

A vacsora előtti órában az idegen nyelvek kerültek porondra: angol és német szavakkal játszottak „Szótárkészítő” játékot a gyerekek pedagógusaik irányításával. Ez abból állt, hogy mindkét nyelvből két csapatra osztották a gyerekeket, és adott kezdőhanggal minél több szót kellett gyűjteniük.

6 órakor megettük a vacsorát (gyros tál), majd folytattuk az előző nap elkezdett focimeccset.

Csóka Zita

Nyári tábor Sármelléken - 2. nap

2020. augusztus 25. - kedd

Reggel 8 órakor ébresztő, majd fél 9-kor reggeli: szendvicset készíthettek maguknak a gyerekek zsemléből, többféle szalámiból, paprikából, uborkából, paradicsomból. Finom tea járt a szendvics/szendvicsek mellé.

Megérkezett Adorján Péter, aki Magyarország védett természeti területeiről, többek között 10 nemzeti parkunkról tartott vetítéssel egybekötött előadást. Kitért a Balaton-felvidéki Nemzeti parkra, aminek része a Kis-Balaton, ahol most vagyunk. Ez itt egy többségében vizes, mocsaras élőhely, az erre jellemző növény- és állatvilággal. Gond a globális felmelegedés, mert nem mennek el a vándorlómadarak, vagy később indulnak. Láthattak, megtapogathattak különböző fészektípusokat, madártollakat. Ismereteket hallottak a környék földrajzi sajátosságairól, múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

Délben megebédeltek (gyümölcsleves, rántott csirke, krumplipüré) a gyerekek, majd elbuszoztunk Zalavárra a Kis-Balaton bemutatóházhoz.

A Ház bemutatja a Kis-Balaton élővilágát, vízvédelmi rendszerét, történetét, a régen itt élő emberek mindennapi munkaeszközeit. Egy 8 perces kisfilm megnézésével kezdtünk, majd körbejártuk a Ház bemutatótereit. Legizgalmasabb egy sötét szoba volt, ahol éjszakai sötétben a fejünk felett csillagok ragyogtak, és az éjszaka hangjait hallhattuk. Megnéztük a Ház körül található érdekességeket is: egy kápolnát, a Cyrill-Metód emlékoszlopot, egy monostor régi falait. Pihenésül kipróbálták a gyerekek a Vizes játszótér játékait.

A táborba érkezés után ismét előkerült a tollas, a röplabda és a focilabda.

Vacsorára tarhonyás hús készült. Evés után idegen nyelvi játékok következtek: memory kártyával és „Rendszámjáték”: Az egyik csapat mond egy rendszámot. A másik csapatnak kell egy olyan angol/német szót mondani, amiben az adott rendszám mindhárom betűje benne van. Lehet elszórva is.

Csóka Zita

Nyári tábor Sármelléken - 1. nap

2020. augusztus 24. - hétfő 

A táborban résztvevő diákok, kísérő pedagógusaik és a kísérő szülő a délutáni órákban érkeztek meg Somlóvásárhelyről, illetve Halimbáról Sármellékre. Ez a kis Zala megyei falu a Balatontól 6 km-re, a Kis-Balaton tájvédelmi körzet határában található. A település szélén épült szálláshely: egy 86 fő befogadására alkalmas kőépület. a felső szinten 4 db emeletes ágyakkal felszerelt szobában helyeztük el a gyerekeket, külön szobában a felnőtteket. Külön fürdőszoba állt a lányok, a fiúk, illetve a felnőttek rendelkezésére. Az alsó szinten lévő közösségi térben csocsó, ping-pong asztal, tv, társas játékok várták a gyerekeket. Az épület előtt fedett terasz és tágas udvar biztosított kikapcsolódási lehetőséget. 

A szállás elfoglalását követően a diákok és kísérőik megismerkedtek a táborral és a környékével. Késő délután Horváthné Zsuzsa irányításával henna festéssel kézműveskedtek: magyar és más népek motívumai közül választhattak a gyerekek. 

Vacsora előtt a táborvezető ismertette a táborozás főbb szabályait, majd elfogyasztották a tartalmas vacsorát (bolognai spagetti). Evés után játék következett: lehetett röplabdázni, focizni, tollaslabdázni, de voltak, akik a társas játékot választották. Szerettünk volna este tábortüzet rakni, de rengeteg szúnyog szállta meg a tábort, ezért korábban behúzódtak a táborozók a védettséget adó épület falai közé.

Csóka Zita

 

Nyári tábor Sármelléken

2020. augusztus 24-28.

EFOP-3.1.8-17-2017-00003 keretén belül 2020. augusztus 24. és 28. napja között valósult meg a második Nyári bentlakásos program: nyári tábor a Zala megyei Sármelléken, a Tüskevár Ifjúsági Szálláshelyen (Sármellék, Zala u. 4). A projekt keretében a Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskolából, valamint a halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskolából összesen 20 tanuló, 2 pedagógus és 1 szülő érkezett az 5 napos és 4 éjszakás programra. A táborozás során napi háromszori étkezést, szállást, foglalkozásokat, szabadidős programokat biztosítottunk a résztvevőknek. 

A tábor szervezését már hónapokkal korábban elkezdtük: kerestünk táborhelyet ellátással; a táborozási lehetőséget ismertettük a gyerekekkel, szülőkkel; kerestünk oda- és visszautazási lehetőséget. Miután a szülői beleegyező nyilatkozatok visszaérkeztek az iskolákba, tudtuk véglegesíteni a résztvevők számát, nemét (erre a szobákban való elhelyezés miatt volt szükség).

A programokról napi bontásban számolunk be.

Csóka Zita