EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

Nyári tábor Sármelléken - 2. nap

2020. augusztus 25. - kedd

Reggel 8 órakor ébresztő, majd fél 9-kor reggeli: szendvicset készíthettek maguknak a gyerekek zsemléből, többféle szalámiból, paprikából, uborkából, paradicsomból. Finom tea járt a szendvics/szendvicsek mellé.

Megérkezett Adorján Péter, aki Magyarország védett természeti területeiről, többek között 10 nemzeti parkunkról tartott vetítéssel egybekötött előadást. Kitért a Balaton-felvidéki Nemzeti parkra, aminek része a Kis-Balaton, ahol most vagyunk. Ez itt egy többségében vizes, mocsaras élőhely, az erre jellemző növény- és állatvilággal. Gond a globális felmelegedés, mert nem mennek el a vándorlómadarak, vagy később indulnak. Láthattak, megtapogathattak különböző fészektípusokat, madártollakat. Ismereteket hallottak a környék földrajzi sajátosságairól, múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

Délben megebédeltek (gyümölcsleves, rántott csirke, krumplipüré) a gyerekek, majd elbuszoztunk Zalavárra a Kis-Balaton bemutatóházhoz.

A Ház bemutatja a Kis-Balaton élővilágát, vízvédelmi rendszerét, történetét, a régen itt élő emberek mindennapi munkaeszközeit. Egy 8 perces kisfilm megnézésével kezdtünk, majd körbejártuk a Ház bemutatótereit. Legizgalmasabb egy sötét szoba volt, ahol éjszakai sötétben a fejünk felett csillagok ragyogtak, és az éjszaka hangjait hallhattuk. Megnéztük a Ház körül található érdekességeket is: egy kápolnát, a Cyrill-Metód emlékoszlopot, egy monostor régi falait. Pihenésül kipróbálták a gyerekek a Vizes játszótér játékait.

A táborba érkezés után ismét előkerült a tollas, a röplabda és a focilabda.

Vacsorára tarhonyás hús készült. Evés után idegen nyelvi játékok következtek: memory kártyával és „Rendszámjáték”: Az egyik csapat mond egy rendszámot. A másik csapatnak kell egy olyan angol/német szót mondani, amiben az adott rendszám mindhárom betűje benne van. Lehet elszórva is.

Csóka Zita