Kedves Diákok, Szülők és Hozzátartozók!

Iskolánk tantestületének, dolgozóinak és a magam nevében köszöntöm az ünneplőket. Külön nagy szeretettel köszöntöm a Ballagó 8. évfolyamos tanulóinkat. A napokban ébredtem rá arra, hogy az idei ballagáson minden más lesz, mint ahogy az élet átírta egész eddigi szokásainkat március 16-a óta. Igen, kedves ballagó diákjaink, Ti vagytok a főszereplői ennek a mai napnak, értetek szólalt meg ma utoljára az iskola csengője, még úgy is, ha nem hallottátok, és értetek izgulták végig az elmúlt heteket az osztályfőnökeitek és tanáraitok.

 

Kedves alsós-felsős Osztályfőnökök, kedves Kollégák!

Köszönöm az elmúlt 8 esztendőben kifejtett áldozatos munkát, melynek eredményeképpen elérkezett a mai nap. Engedjétek meg, hogy egy gondolattal tolmácsoljam köszönetemet és bátorítsalak benneteket, az elkövetkezendő kihívások leküzdésére és munkánk életet formáló szépségének felismerésére:

Ha kételkedünk is sokszor önmagunkban, arra biztatlak benneteket és önmagamat, hogy a hivatásunk legszebb célja a ránk bízottak magasba emelése.

Kedves Szülők!

Köszönjük, hogy bíztak bennünk és ránk bízták gyermekeiket. Együtt örvendhettünk sikereiknek, bánkódhattunk kudarcaik miatt és féltőn szerető módon egyengettük lépteiket és Ők közben nőttek. Lázadoztak vagy szót fogadtak, célirányosan végezték dolgukat vagy csupán céltalanul beleéltek a világba és így váltak kamasszá. A következő időszak sem lesz könnyebb. De gyakorló édesanyaként hiszem, hogy a szülői szeretet feltétel nélküli és önzetlen. A szülő gyermekéért mindenre képes. Egyre nehezebb megfelelni a környezet kihívásainak, sok áldozattal jár a gyermeknevelés, de csodálatos dolog. Örüljünk együtt a tovarepülő gyermekeinknek!

Kedves Ballagó 8. osztályosok!

Százféleképpen élitek át a jelen pillanatait. Vannak, akik önfeledten billennek át életük egyik szakaszából a következőbe; vannak, akik az örökkévalóságnak érzett ,,iskolai rabság"- ból repülnek át éppen a korlátok nélküli szabadság világába, és vannak, akik kényszerűen megállnak, körülnéznek és döbbenten fedezik fel, hogy immár egyre több minden múlik rajtuk, csak rajtuk. A döntésekről pedig előbb vagy utóbb valamennyien megtanuljátok, hogy meghozataluk nem csupán és nem elsősorban jog, hanem sokkal inkább: felelősség.

 Gondoljatok néhány pillanatig mindazokra, akik segítettek, bíztattak, bátorítottak benneteket az elmúlt évek során. A szüleitekre, családtagokra, akik a legnagyobb nehézségek idején is mellettetek álltak. Eljött az ideje a hálának, a köszönetnek. Nevetekben családjaitoknak köszönöm azt a sok segítséget, amit az általános iskolai évek alatt kifejtettek, és kívánom, hogy az Önök büszkeségei, a mi diákjaink megállják helyüket további életük során. Ne feledjétek, mi tanárok soha nem hittük, hogy hibátlanul dolgozunk. Azt viszont igen, hogy lelkiismeretes, a tanulók érdekeit leginkább szem előtt tartó tevékenységgel tanítványainkat becsületes munkára sarkalljuk, a tudás megszerzésére, megbecsülésére ösztönözzük.

Arra kérlek benneteket, hogy iskolátok emlékeit őrizzétek meg magatokban, raktározzátok el, mint azt a sok ismeretet, tudást, amire a nyolc év alatt szert tettetek. Mi is megígérjük itt maradó diákok és tanárok, hogy szeretettel fogunk rátok gondolni és hiányozni fogtok innen, mert 8 évig itt volt a helyetek, és ez a hely a mai nappal üressé vált. Mások lépnek a helyetekbe, azután majd jövőre ők is elballagnak, mert ez az élet rendje. Azt kívánom minden ballagó tanítványunknak, hogy az iskolánkban szerzett tudás és képességek birtokában sok sikert érjenek el új iskoláikban és később felnőtt életükben. Szeretettel várunk vissza látogatóba mindenkit és talán egyszer majd úgy is, mint leendő édesanyát, édesapát, akik első osztályos gyermeküket íratják be egykori kedves iskolájukba.

,,Mindenki képes elérni célokat. Ne hagyjátok, hogy elbátortalanítsanak, amikor szeretnétek valóra váltani egy álmot. Végül, használjátok ki, hogy fiatalok vagytok! Akkor is ragaszkodjatok álmaitokhoz és céljaitokhoz, ha a megvalósításuk lehetetlennek látszik!”

Scott Jurek

 Gyönyörű szép nyarat kívánok mindenkinek! Köszönöm, hogy együtt emlékezhetünk ezen az utolsó szép napon!