EFOP-3.1.8-17-2017-00003 számú Együtt testvérként Somlóvásárhely - Halimba című projekt

EFOP 3.1.8 Együtt, testvérként Somlóvásárhely – Halimba

EFOP-3.1.8-17-2017-00003 azonosítószámú, „Együtt, testvérként Somlóvásárhely – Halimba” című projekt

Projekt kezdete: 2018.09.01
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020.08.31
Projekt pénzügyi befejezése/záró elszámolás benyújtásának határideje: 2020.11.29.
Projekt összköltsége/elszámolható összköltsége: 15.000.000,- Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:
- Projekt támogatott intézményei:

  1.  Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola
  2. Nyírádi Erzsébet Királyné Általános Iskola Dr. Szalai Miklós tagintézménye- Halimba

- A tanulók és a pedagógusok által kiválasztott és közösen felépített programtevékenységek:
•„Egymásról, egymásnak” c. foglalkozás: a partneriskola működésének, sajátosságainak, társadalmi helyzetének hagyományainak, kultúrájának, földrajzi sajátosságainak megismerése.
•„Egészségesen élünk” c. foglalkozás: az egészségtudatos magatartás, életvitel kialakítása, fejlesztése, az egészséggel kapcsolatos készségek javítása.
•„Generációk közötti együttműködés” c. foglalkozás: generációk közötti szolidaritás erősítése, a különböző generációk társadalmi hasznosságának, közösségi megbecsültségének növelése, a fiatal és idős generáció közötti együttműködések erősítése.
•„Fejlesztjük az angol és német nyelvi tudásunkat”
•Tantárgyi fejlesztés támogatása a választott tématerületekhez kapcsolódóan, magyar nyelvi fejlesztés keretein belül.
•Tanórán kívüli vagy egész napos iskolán kívüli tanulmányi, kulturális és szabadidős programok.
•Táborok szervezése, kulturális rendezvényeken való részvétel biztosítása.

Jelen projekt kifejezetten olyan iskolák kapcsolatfelvételét, programkínálatának bővítését támogatja, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulókat oktatnak, nevelnek. A program célzottan a különböző helyzetű iskolák közti kapcsolatok kialakítására irányuló kezdeményezést valósít meg. A konstrukció lehetőséget teremt a tanulók és pedagógusaik számára arra, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű/helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái, köztük szociális kompetenciái fejlődnek. Mindez hozzájárul a tanulmányi eredményeik és iskolai eredményességük javulásához. A megvalósítás során lehetőség nyílik a kötelező óraszámon felüli nyelvtanulásra.

 

Nyolcadik Tanórán kívüli egész napos program (Színházlátogatás Budapesten)(2019. november 27.)

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók Budapestre utaztak színházi előadás megtekintésére.

10:30-kor indultunk. 13:30-ra értünk fel a fővárosba. Rövid séta után megtaláltuk a Jókai téren a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat, ahol megnézhettük a Rövid zárlat című előadást, amely az internet veszélyeire hívja fel a figyelmet.

(„A történetben egy, az internetezési szokásait tekintve átlagos, négytagú család életébe kapcsolódhat be a közönség, nem csak a valóságban, de az őket befonó virtuális térben is. A család három tagja már komoly internetfüggő, és őket az úgynevezett Süti Akadémia frissen végzett diákjaiból alakult Smart Kommandó szeretné egy kísérlet eredményeként még boldogabbá tenni. A Faludi családban ettől azonban beindul az a közönséget megnevettető és felébresztő őrület, amelynek egy szerverhiba vet véget. Az emberek többsége, okostelefonokon kommunikál nap, mint nap. Sokszor nem csak fizikai értelemben távol lévő ismerőseivel, de akár a vele együtt élő családtagjaival, osztálytársaival is.” - http://artnews.hu/2017/10/02/szajber-gyerek-rovidzarlat-kolibri-szinhaz-musoran/)

Kezdés előtt volt még egy kis időnk egy közeli parkban levegőzni.

Az előadás után, 16:45-kor szálltunk fel a buszra, és indultunk el hazafelé.

Csóka Zita

Harmadik Egészségsorozat program (Drogprevenció)(2019. október 14.)

Ezen a programon a somlóvásárhelyi és a halimbai diákokat 2 részre osztottuk: az 5-6. osztályosok és a 7-8. osztályosok csoportjára. Először az első csoport ment Kökény Kálmán nyugalmazott rendőr alezredes interaktív drogprevenciós előadására, ahol helyes stresszkezelésről (pl. sportolás), a cigaretta és az alkohol ártalmairól beszélgetett a gyerekekkel. A második csoport addig skype-on keresztül hallhatott hasznos gondolatokat Kasza Ilona rákkutatótól az energiaitalok, cukrozott ételek és italok, alkohol elkerüléséről, egészségkárosító hatásairól. Egy óra elteltével a két csoport helyet cserélt. A második csoport már drogokról is beszélgetett a rendőralezredessel. A gyerekek feltehették kérdéseiket is, amelyekre az alezredes úr válaszolt sok éves tapasztalatából merítve.

Csóka Zita

 

Hetedik Tanórán kívüli egész napos program (Somlótúra)(2019. szeptember 23.)

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók 4 csapatra osztva elindultak a Somló hegy „bevételére”. Úgy tettük izgalmasabbá, érdekessebbé a gyaloglást, hogy közben 10 állomáson kellett különböző feladatokat megoldani a gyerekeknek.

- Menetlevél készítése Széchenyi-címerrel
- Eperfa. Labdavezetés szlalomba.
- Activity. El kell mutogatni vagy körül kell írni a társainak a kihúzott fogalmat, melyek Széchenyihez köthetők (gőzhajó, vasút, lóverseny, angol WC, hitel)
- Széchenyi Puzzle
- Széchenyi TOTO
- Cölöpre hajigáló verseny
- Széchenyi Igaz-Hamis
- Folyószabályozás
- Lóverseny

Jó hangulatú, vidám programon vettünk részt.

Csóka Zita

Második Személyes kapcsolattartás (Széchenyi nap)(2019. szeptember 23.)

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók együtt ünnepelték iskolájuk névadójának, Széchenyi Istvánnak születésnapját „testvériskolájuk” 12 diákjával és két pedagógusával.
8 órakor érkeztek meg Somlóvásárhelyre a halimbai vendégek. Először a kapcsolatot tartó két csapat tagjai találkoztak, majd az egész iskola diákjai előtt a 8. osztály 2 tanulója megkoszorúzta a Széchenyi szobrot. Mészáros Csilla igazgatónő emlékező szavai után szintén a 8. osztályosok feltűzték az első osztályosok pólóira a Széchenyi jelvényt.
A focisták gyorsan átöltöztek, és kezdődhetett a barátságos mérkőzés a két iskola diákjaiból összeállított, vegyes csapatok között.
10 órára befejeztük a mérkőzést, és elköszöntünk a halimbai vendégektől.

Csóka Zita

HatodikTanórán kívüli egész napos program (Kirándulás Balatonra)(2019. szeptember 9.)

Ezen a programon a somlóvásárhelyi tanulók Balatonra kirándultak autóbusszal.

9:00-kor indultunk Balatonfűzfőre. 10 órától vártak bennünket a Serpa Kalandparkban. Ott kipróbálhatták a gyerekek az ő korosztályuknak és képességüknek megfelelő kalandösvénypályát. Mikor azzal végeztünk, következett a drótkötélpálya, illetve a falmászás. (A fő kedvenc a drótkötélen való lecsúszás volt.)
Az ebéd utáni időszakban került sor a bobozásra. Mindenki csúszhatott hármat. Nehezen hagyták abba.
Felmásztunk még a kilátóba, elsétáltunk a fittness parkba, majd 14 óra után indultunk vissza Somlóvásárhelyre.

Csóka Zita

Tevékenyége 2019 novemberében:

- A somlóvásárhelyi iskolában a szakkörök működtetése, munkájuk figyelemmel követése.

- Folyamatos kapcsolattartás a projektmenedzserrel és a halimbai partneriskolával

- A 8. Tanórán kívüli program – Budapesti színházlátogatás (2019.11.27.) lebonyolítása

- A 9. Tanórán kívüli program – Kirándulás Pécsre előkészítése

Csóka Zita

2019. augusztus15. – csütörtök

A szokásos időben elfogyasztott reggeli után összecsomagoltunk, összeszedtük a szobákban a szemetet. Elköszöntünk a Táborvezetőnktől és segítőitől. A gyerekek visszajelzései alapján elmondható, hogy nagyon jól érezték magukat: jó volt a szálláshelyük, új barátságokat kötöttek, régi barátságokat erősítettek meg, új ismereteket szereztek, finomakat ettek, jókat játszottak, sokat nevettek, jókat beszélgettek. Többségük már most készül a következő évi táborra.

 

2019. augusztus14. – szerda délután

Ebéd után elindultunk egy népművészeti ruhagyűjteményt megnézni, majd a 3 km-re lévő erdészházhoz sétáltunk. Út közben növényeket kellett gyűjteni, és visszatérve a táborba ezekből szobrot készíteni. Ez a feladat is a pontgyűjtőverseny része volt. A táborba visszaérkezésünk után vacsoráztunk, majd elkezdtük a záróestét: 3 csoport bemutatta a koreográfiát, amit napok óta gyakoroltak, majd az eredményhirdetéssel, a jutalmak kiosztásával bezártuk a tábort.

 

2019. augusztus14. – szerda délelőtt

Negyedik napunk délelőttjén először gyógynövényekkel ismerkedtünk. Táborvezetőnk édesanyja remek ismerője a gyógynövényeknek, ezért örömmel válaszolt kérdéseinkre. Közben teát is kóstolhattunk. Következő programelemként fa népi játékokat lehetett kipróbálnunk, majd a biogazdálkodás jelentőségéről beszélgettünk a táborozókkal.

 

2019. augusztus13. – kedd délután

Ebéd után leszakadt az ég, így lett idő a záróest koreográfiájának ismételt gyakorlására, 3 órakor pedig elindítottuk a parasztolimpiát. A 3 csapatnak 5 állomás feladatát kellett teljesíteni: 

- 2 kispokróccal labdát adogatni, 

- régi tárgyakat felismerni, 

- zsákként háton társat cipelni, 

- kötél karikával célba dobni, 

- kijelölt pályán fakanállal tojást vinni), 

majd közös feladatok következtek:

- lábbal botot minél messzebbre dobni

- csizmát hajítani

- pokrócon csúszva haladni

- trágyával teli talicskát akadályokon keresztül tolni. 

Megettük a vacsorát, és belekezdtünk egy ételallergiákkal kapcsolatos totó kitöltésébe, illetve megbeszélésébe. Ezután hamarosan elkezdődött az előző nap tanult moldvai dal táncolásának megtanulása. Több vidám, zenés játékot játszottunk, sokat nevettünk.